Proiectul a presupus amenajarea unei suprafete de 410 mp rezultata in urma maririi gradinii deja existente. Asadar, provocare a fost ca noua gradina sa sa fie integrata celei vechi si sa cuprinda mai multe zone de interes- o zona de fire-pit, o zona cu plante (arbori, arbusti, graminee, flori perene, plante cataratoare), o zona intima de relaxare cu o banca de lemn sub un arbore, o zona de padoc pentru cainele familiei si o zona generoasa de gazon care, ulterior, daca proprietarii se vor decide, sa poata fi construita si o piscina.
Pentru ca noul teren era deja situat la un nivel mai ridicat decat vechea gradina, s-a optat din considerente in primul rand practice, dar si de design, ca spatiul sa ramana organizat pe doua niveluri. Prin artificiile ulterioare, terenul pare, vizual, chiar mai mare ca intindere decat este. Planul de amenajare a inclus un sistem de irigatii Hunter, cu 5 zone de udare si control WI-FI.
S-a optat pentru amenajarea cu rulouri de gazon pentru ca proprietarii au vrut sa castige timp si sa se bucure imediat de noua gradina. In paralel s-a lucrat la amenajarea unor zone texturate cu plante. Pentru un efect vizual de marire a spatiului, dar si de stratificare a plantelor astfel incat toate sa poata fi vazute din orice unghi te-ai afla, s-a optat pentru ridicarea nivelului suprafetei prin completare cu pamant. Ulterior s-a trecut la delimitarea cu bordura a zonei si s-a montat geotextil antiburuieni.
Au rezultat doua insule de aproximativ 25 de m2 pe care s-au plantat atat arbori cat si arbusti, graminee, conifere si flori perene. S-a avut in vedere ca zonele cu plante sa aiba in orice anotimp puncte de atractie/inflorire, sa aiba zone verzi si design armonios tot timpul anului, inclusiv toamna si iarna. S-a utilizat piatra decorativa de granulatie 6-9 cm si stancarie. De asemenea, s-a prevazut un sistem de iluminare arhitecturala a cedrului.
O alta zona de interes a gradinii este zona cu fire-pit, de dimensiuni generoase, astfel incat sa poata incapea in jurul focului pana la 14-15 persoane. S-a optat pentru o placare a fire-pit-ului cu Deck-WPC. De asemenea, s-a utilizat piatra decorativa de culoare rosiatica, granulatie 2-4 centimetri.
Pentru a asigura intimitate in momentul utilizarii zonei cu fire-pit, latura cea mai expusa a fost gandita ca o mini-padure cu arbori ce se vor dezolta in trepte iar coroana lor opaca va forma un gard viu. De asemenea, tot pentru intimitate, dar si pentru efectul de ziduri-verzi s-au utilizat si alte plante- Wisteria (glicina) si Hedera (iedera) care vor acoperi, treptat, tot gardul. Iedera a fost folosita si ca planta taratoare, pe o mica zona amenajata cu piatra decorativa granulatie 6-9 cm, situata langa o casuta de unelte si unde accesul ar fi fost mai greu pentru o masina de tuns gazonul.
Tot ca zona de relaxare a fost gandita si o alta parte a gradinii in care s-a amplasat o bancuta din lemn in jurul unui arbore Prunus Kanzan (cires japonez), zona care va servi drept principal punct de atractie al gradinii primavara devreme, in momentul infloririi arborelui. Zona de relaxare este marginita pe o latura de un arbust-Viburnum opulus (Bulgare de zapada). De asemenea, s-au folosit ca plante cataratoare Hedera (iedera) vesnic verde, dar si Jasminum (iasomie) pentru mirosul sau de-a lungul verii.
Trecerea intre cele doua gradini se poate face, practic, pe oriunde se doreste, dar exista si o intrare speciala in noua gradina, prin intermediul a doua trepte imbracate in Deck-ul WPC utilizat la zona de fire-pit, trepte marginite de doua graminee. In plus, marginea de beton dintre cele doua gradini (practic fundatia vechiului gard) a fost imbracata si ea, din loc in loc, tot in Deck WPC, sub forma unor bancute pe care se poate sta.
Termenul de executie al unui astfel de proiect (fara zona de fire-pit) este de aproximativ 5 zile.
Autor: Adinel Olariu, Live Gardens Balotesti