Proiect sisteme de drenaj complex rezidential Corbeanca, Ilfov

February 18, 2022 LiveGardens

Proiect sisteme de drenaj complex rezidential Corbeanca, Ilfov

Proiectul a presupus realizarea unor sisteme de drenaj pentru ape pluviale pentru sase locuinte nou-construite intr-un complex rezidential din localitatea Corbeanca, judetul Ilfov.

CUM FUNCTIONEAZA SISTEMUL DE DRENAJ

Apa de ploaie de pe acoperis este preluata de la fiecare burlan prin intermediul unor casete capsulate. Casetele sunt ingropate la nivelul trotuarului. Ca sa nu refuleze la ploile mari, din casete, apa este preluata de tevi cu diametrul 110 cm (s-au folosit exclusiv tevi portocalii, nu de alta culoare, pentru ca sunt mai rezistente).

Din teava se pleaca cu tub de dren riflat. Tubul de dren se afla intr-un sant plin cu piatra de granulatie mare (16-31 mm). Santul reprezinta totodata un dren pentru apa din curte. Atat tubul cat si piatra sunt imbracate intr-un material geotextil care ii permite apei sa treaca prin el, dar protejeaza de colmatare tubul.

Tubul de dren ajunge intr-o groapa de drenaj de aproximativ 10 mc, umpluta cu piatra de granulatie mare.

TUNELURI DE DRENAJ

Am utilizat pentru fiecare curte in parte cate doua tuneluri de infiltrare.

Tunelul de infiltrate are o capacitate de absorbtie a apei de cinci ori mai mare decat cea a unui dren conventional. Fiecare tunel are posibilitatea de a retine 300 l de apa care poate fi utilizata apoi pentru udare, irigare sau filtrata pentru spalare.

Tunelul de infiltrare este construit ca sa suporte incarcatura generata de trafic usor (autoturism).

Tot ca avantaj al utilizarii tunelurilor de drenaj este si siguranta ca, in situatia unor ploi puternice, apa nu refuleaza din burlane.

La fel ca groapa de dren, si tunelul de drenaj trebuie protejat cu geotextil.

 

SANTUL DE DREN, ACOPERIT CU AMESTEC PENTRU GAZONARE

Deasupra gropii de dren si pe toata lungimea santului s-a completat cu 30 cm de pamant calitativ (nu de excavatie). In cazul de fata am utilizat un amestec pentru gazonare facut din pamant vegetal si nisip.

De altfel, se recomanda in cazul solurilor grele imbunatatirea lor pe toata suprafata prin incorporarea in sol de nisip de granulatie mare.

Sistemele de drenaj sunt necesare in toata zona Capitalei si a judetului Ilfov din cauza solurilor grele, lutoase/argiloase, care impiedica patrunderea apei in pamant. De astfel, realizarea unui sistem de drenaj ar trebui sa fie primul pas in amenajarea unui gradini. 

 

Cele 6 sisteme de drenaj au fost realizate in luna ianuarie iar timpul de executie a fost de o saptamana.

 

, , , , , , , ,